Warning: Use of undefined constant COP_JOOMLA - assumed 'COP_JOOMLA' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/vhosting/b/vhost0022373/domains/florencegorter.nl/htdocs/www/modules/mod_ext_superfish_menu/mod_ext_superfish_menu.php on line 86

Developed in conjunction with Joomla extensions.

De geboorte

Waken

Een normale drachtlengte bij de merrie ligt tussen de 335 en de 342 dagen, maar het veulen kan zonder problemen een week te vroeg of zelfs een maand te laat geboren worden!

Indien de merrie na het insemineren is dicht gezet, vergeet haar dan niet te laten openknippen, ongeveer 1 week voor de uitgerekende geboortedatum.

Een 'birth alarm' is een handig hulpmiddel om u te waarschuwen vlak voor de geboorte van het veulen. Het birth alarm is op een singel bevestigd die de merrie op heeft en stuurt een signaal naar uw gsm wanneer de merrie helemaal plat op haar zij ligt. Zo bent u er zeker van dat u bij de geboorte van het veulen aanwezig kunt zijn. Vanaf het voorjaar 2010 is het mogelijk om het birth alarm systeem bij ons te huren. Reserveer het systeem tijdig via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bel even op nr 06-410 480 73.

Hou de merrie aan het einde van de drachtperiode extra goed in de gaten. Wanneer honingachtige melkdruppels aan de spenen verschijnen zal de geboorte niet lang meer op zich laten wachten. 

De geboorte

Voorafgaande aan de geboorte zal de merrie de volgende symptomen vertonen: groei van het uier, relaxatie van de bekkenbanden, relaxatie van de vulva en kegelen (melkdruppels aan de spenen).

Een geboorte is een pijnlijk gebeuren. Raak dus niet in paniek als de merrie begint te kreunen en te zweten, rond draait, gaat liggen en weer staan. Zorg dat je zelf op de achtergrond staat en stoor de merrie niet. Maar grijp wel tijdig in als het mis dreigt te gaan!

De geboorte van het veulen moet snel gaan, normaal gesproken binnen 30 minuten.


De normale geboorte bestaat uit 3 fasen:

1. De contractiefase
De baarmoeder trekt samen waardoor het veulen gaat draaien. De merrie wordt onrustig. Deze fase kan enkele uren duren.

2. De geboorte van het veulen
De meeste merries bevallen liggend. De vruchtvliezen verschijnen in de schede en het water breekt. Als alles goed verloopt verschijnen eerst beide voorbeentjes met daarop het hoofdje. Als het hoofdje en de borstkas uit de merrie zijn begint het veulen te ademen. De navelstreng breekt vanzelf af als merrie en/of veulen probeert recht te staan. Enkele minuten na de geboorte zal het veulen al proberen om recht te gaan staan en op zoek gaan naar de uier.

3. Het afkomen van de nageboorte
Binnen 4 uur na de geboorte moet de nageboorte eraf zijn. Is dit niet het geval, waarschuw dan tijdig een dierenarts!