Keuringen

Klinische keuring
Een klinische keuring vindt vaak plaats in het kader van aankoop of verkoop van een paard of pony. Ook kan een keuring nodig zijn omdat het paard moet worden opgenomen in de verzekering. De klinische keuring is een momentopname, het geeft dus geen garanties voor de verdere (sport-)carrière van het paard. De keuring is een zo objectief mogelijke Buigproefdiergeneeskundige beoordeling van het paard met als doel het bepalen van veterinaire geschiktheid voor een bepaald gebruiksdoel. Inspectie van de ogen, mond, beluisteren van het hart en longen zijn hierbij vaste onderdelen. Daarnaast wordt het bewegingsapparaat van het paard beoordeeld in rust en in beweging; we bekijken de stap en de draf op de rechte lijn en tijdens het longeren op een harde en zachte bodem. Vervolgens worden er buigproeven uitgevoerd waarbij bepaalde gewrichten enige tijd extra gebogen worden om eventuele pijnlijkheden op te sporen. De buigproeven worden uitgevoerd aan alle vier de benen. Na afloop van de keuring worden alle bevindingen genoteerd op een standaard keuringsformulier.

Hebt u een geschikt paard/pony gevonden? Voorkom dan teleurstellingen achteraf en maak een afspraak voor een klinische keuring, tel. 06 - 410 480 73.

Rontgenologische keuring
Naast het uitvoeren van een klinische keuring wordt ook steeds vaker een rontgenologische keuring uitgevoerd voordat men overgaat tot de aankoop van een paard. De rontgenologische keuring beperkt zich tot die delen die veelvuldig aanleiding geven tot kreupelheid. Dit betreft de voorvoeten, de kootgewrichten voor en achter met bijbehorende sesambeentjes, de spronggewrichten en de knieen. Deze basisset omvat 18 opnamen. Uiteraard kan deze op verzoek worden uitgebreid met bv foto's van de rug. Wij beschikken over een ultra-modern mobiel digitaal rontgensysteem waarmee het mogelijk is om bij u thuis rontgenfoto's te maken. Binnen 3 seconden verschijnt de digitale rontgenfoto op de laptop! Na afloop van de keuring krijgt u de foto's op CD-rom mee. Bekijk via deze link een kort filmpje over het maken van rontgenfoto's op locatie: http://www.youtube.com/watch?v=QqYq9uPFb5I

Bel ook voor het maken van rontgenfoto's naar uw paardendierenarts op tel.nr. 06-410 480 73!

Verkopersverklaring voor paard/pony
Als aanvulling op de keuring is het verstandig om een verkopersverklaring in te vullen. De verkopersverklaring bestaat uit een lijst met vragen die door de verkoper wordt ingevuld. De vragen hebben betrekking op de wijze waarop het paard/pony gehouden is, het africhtingsniveau, evt. stalondeugden en evt. veterinaire problemen die in de afgelopen 6 maanden hebben plaats gevonden.